E-Romnja luptă pentru respectul, integritatea și demnitatea femeilor rome.
E-Romnja este o organizație feministă romă, apolitică și non-profit care luptă pentru drepturile fetelor și femeilor rome.
Campania de conștientizare aduce în prim-plan tema căsătoriilor forțate ca formă de violență de gen și oferă soluții pentru profesioniștii și specialiștii din sistemul public atât din domeniul prevenției, intervenției, combaterii diferitelor forme de abuzuri și violențe, cât și din domeniile de asistență socială și protecție a copilului.
Prin intermediul campaniei ne propunem să răspundem la întrebări, precum:
● Care sunt pașii corecți de urmat pentru o mai bună protecție a victimelor acestui tip de violență de gen?
● Ce ar trebui evitat în intervențiile din astfel de situații?
● Cum asigurăm siguranța și protecția victimelor afectate de acest tip de violență?
● Cum contribuim la prevenirea și combaterea acestei forme de violență de gen?
Mario, un băiat de 16 ani, este îngrijorat că părinții lui vor să îl căsătorească înainte să împlinească 17 ani și îi repetă constant că trebuie să se pregătească. El nu dorește să se căsătorească, dar nu știe cui să ceară ajutorul. Înregistrează cu telefonul un filmuleț pe care-l postează pe Social Media, în speranța că va primi ajutor. Filmulețul se viralizează printre tineri și ajunge până la urmă la un specialist din cadrul primăriei care decide să meargă la locuința tânărului pentru a verifica situația. Ajuns la fața locului, asistentul social are o discuție cu părinții care declară că vor să-l protejeze pe Mario și să se asigure că tânăr fiind, acesta nu apucă alte căi greșite. Aceștia cred că băiatul lor va fi îngrijit și responsabilizat mai mult dacă are o soție.
Carmina avea 10 ani și termina clasa a patra când în vara acelui final de an școlar a fost căsătorită cu un băiat de 14 ani. Părinții celor doi minori au pregătit totul. La 12 ani, fata a născut un băiețel și așa a intrat în vizorul autorităților care s-au sesizat din oficiu. S-a reținut faptul că victima minoră și autorul locuiau de mai mult timp împreună chiar în locuința părinților victimei. În tot acest timp, se consemnează în dosar, victima a întreținut relații sexuale consimțite, acest lucru fiind aprobat de părinții celor doi minori, fără a fi efectuate cercetări asupra părinților. Parchetul a dispus clasarea dosarului dat fiind că în urma relației a rezultat un copil, diferența dintre victimă și autor nu depășea 3 ani și “având în vedere tradiția etniei rome în care se încurajează astfel de relații”.
Campania de conștientizare pe tema căsătoriilor forțate / între copii „În numele tradiției?” este derulată în cadrul proiectului Reducerea abandonului şcolar în rândul fetelor rome, printr-o abordare intersecţională.
Campania de conștientizare „În numele tradiției?” este derulată de E-Romnja în cadrul proiectului „Reducerea abandonului şcolar în rândul fetelor rome, printr-o abordare intersecţională” implementat cu sprijinul financiar al Cantonului Basel-Stadt, Elveția.