E-Romnja este o organizație feministă romă, apolitică și non-profit care luptă pentru drepturile fetelor și femeilor rome.

maini suroritate eromnja transp

Despre E-Romnja

E-Romnja este o asociație înființată în anul 2012 de un grup de activiști care luptă pentru o agendă publică care să includă problemele femeilor rome. E-Romnja luptă pentru respectul, integritatea și demnitatea femeilor rome. Obiectivul nostru ca asociație este să luptăm astfel încât imaginea femeilor rome să reflecte diversitatea și realitatea vieților lor.

De ce o asociație pentru femei rome?

De-a lungul timpului, imagini negative ale romilor promovate de mass-media, literatură și chiar arte au avut un impact major asupra vieților femeilor rome, determinând inaccesul la resurse, facându-le invizibile și marginalizate. Vocile lor trebuie ascultate – pentru experientele lor ca și sclave, pentru poziția lor inferioară în unele comunității și/sau familii, pentru relațiile de putere atât în interior cât și în exterior ce le-au ținut departe de implicarea în deciziile locale, de participarea la viața socială, pentru lipsa de cunoaștere în ceea ce privește experiențele lor ca femei și etnice.

Dar cel mai important, invizibilitatea lor ca femei a avut un impact major asupra politicilor și programelor adoptate pentru a îmbunătăți situația lor. Politicile reflectă rolurile permise în comunitate și societate. De aceea noi considerăm că este important ca femile rome să fie prezente pe agenda publică ca un prim pas în afirmarea drepturilor lor.

→ Pentru că femeile rome nu există pe agenda publică și problemele lor nu sunt rezolvate prin politici guvernamentale.
→ Pentru că societatea românească este dominată de percepții negative și stereotipuri despre femeile rome, care trebuiesc demontate.
→ Pentru că femeile rome au nevoie de un cadru/comunitate pentru a-și afirma interesele lor și a-și manifesta convingerile lor; ele au nevoie de o comunitate cu care să se asocieze și care să le reflecte experiențele.
→ Pentru că femeile rome trebuie să fie prezente și vizibile în sfera publică pentru contribuția lor în comunitate și/sau societate.
Pentru că femeile rome nu au suficientă susținere, iar programele existente nu includ și nevoile lor.

Abordarea noastra este una intersecţională şi credem că nicio democraţie nu poate exista fără participarea femeilor. Credem în implicarea oamenilor pentru dezvoltarea comunităţii din care fac parte.

Desfăşurăm activităti diverse şi complexe concentrate pe trei direcții:

  1. Dezvoltare comunitară – activităţi grassroots în patru comunităţi rome din ţară
  2. Advocacy pentru redistribuirea bugetului local astfel încât să fie luate în considerare şi rezolvarea problemelor cu care se confruntă comunităţile de romi şi de asemenea să fie finanţate programe care abordează nevoile şi problemele femeilor rome;
  3. Watchdog – pentru a ne asigura că drepturile femeilor rome sunt respectate, că imaginile femeilor rome sunt reprezentate într-un mod realist în mass media, în spaţiul public şi pe agenda politicienilor.

Poţi susţine misiunea noastră şi activităţile desfăşurate de asociaţie redirecţionând 3,5% din impozitul pe venit către E-Romnja. Vei contribui astfel la lupta pe care noi o susţinem pentru drepturi egale şi şanse egale.

Shopping Basket