E-Romnja este o organizație feministă romă, apolitică și non-profit care luptă pentru drepturile fetelor și femeilor rome.

maini suroritate eromnja transp

Advocacy

Dimensiunea de advocacy a muncii E-Romnja este parte centrală a demersului de a ne asigura că diversitatea, experiențele și problemele cu care fetele și femeile rome se confruntă se regăsesc pe agenda autorităților și se reflectă la nivelul măsurilor și politicilor, în discursul public și la nivelul inițiativelor societății civile majoritare.

Astfel, dezvoltăm și implementăm acțiuni pe termen lung atât la nivel local, cât și la nivel național. La nivel local, facem auzite vocile fetelor și femeilor din comunitățile în care lucrăm și prioritizăm acțiunile împreună cu grupurile de inițiativă create. De-a lungul timpului, temele noastre majore de advocacy în comunitățile în care lucrăm au fost: anti-discriminare, violența sexuală împotriva fetelor rome, practici similare căsătoriilor între minori, egalitate de gen, rasism și sexism instituțional, combaterea abandonului școlar, acces la servicii, locuire, infrastructură adecvată.

Prin parteneriatele locale dezvoltate în ultimii patru ani adaptăm sistemul administrativ local și practicile poliției astfel încât nevoile fetelor și femeilor rome să nu mai fie invizibile și invizibilizate. Munca noastră de advocacy este susținută de grupurile locale de inițiativă ale femeilor, tinerelor și tinerilor din Mizil și Valea Seacă. Eforturile constante de a produce schimbare în comunități nu au rămas fără rezultate: împreună cu grupurile noastre de inițiativă am devenit partenere de discuție pentru autoritățile publice locale și suntem implicate în procesul consultare și de luare a deciziilor. Suntem conștiente că procesul este anevoios, dar suntem acolo, și împreună cu fetele și femeile rome din comunități perseverăm în demersul de a schimba mentalități, politici și practici instituționale. Pentru ca munca noastră de advocacy să aibă un impact și mai mare pe mai multe niveluri, lucrăm strategic în rețele, coaliții sau grupuri informale. Prin urmare, am dezvoltat alianțe cu grupuri și rețele care abordează teme precum: locuire și evacuări forțate, drepturi sexuale și reproductive, violență împotriva femeilor, violență sexuală, egalitate de gen, comunitatea LGBTQIA+. În prezent, suntem membre în următoarele rețele formale sau informale:

→ Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor
→ Coaliția pentru Egalitate de Gen
→ Rețeaua Rupem Tăcerea despre Violența Sexuală
→ Blocul pentru Locuire

Citește în continuare:
Shopping Basket