E-Romnja este o organizație feministă romă, apolitică și non-profit care luptă pentru drepturile fetelor și femeilor rome.

maini suroritate eromnja transp

Intervenție comunitară feministă

O parte foarte importantă a muncii noastre o reprezintă intervenția comunitară feministă. În ultimii 7 ani de lucru la firul ierbii în diferite județe, cu diferite grupuri de femei, toată această metodă a suferit modificări, dezvoltându-se și adaptându-se organic în funcție de realitatea din teren.

De la an la an, agenda feministă romă pe care o construim în E-Romnja conține probleme reale și urgențe aduse în discuție de femeile rome din comunitățile în care lucram, problemele semnalate devenind automat o cauză feministă, deoarece orice problemă identificată și revendicată de femei devine o cauză feministă.

În anul 2013, când am început să punem bazele primului grup de inițiativă locală în comunitatea Cartier din Mizil, jud. Prahova, întâlnirile noastre cu femeile aveau loc pe stradă, și deși erau informale, reușeam să avem structura și să urmărim pașii strategici pe care îi stabileam în acțiunile noastre. Anul 2021 ne găsește cu două centre comunitare în care dezvoltăm servicii sociale, adaptate nevoilor femeilor și coordonate chiar de ele. Spre exemplu, în cadrul centrului comunitar ”Biroul Femeilor” din Valea Seacă, jud. Bacău, de două ori pe săptămână, femeile se întâlnesc și gătesc împreună pentru aproximativ 100 de persoane aflate în nevoie.

Metoda noastră de intervenție comunitară se numește S.O.R.A. și presupune parcurgerea a patru etape, astfel:

STUDIU: este o etapă de analiză, de învățare și împărtășire a experiențelor femeilor (inegalități, abuzuri, violență etc.) în care identificăm nevoile comunității;
ORGANIZARE: etapă în care dezvoltăm grupuri de inițiativă locală a femeilor rome. În această etapă organizăm ateliere, discuții, șezători prin care prioritizăm problemele comunității și dezvoltăm strategii adaptate. Această etapă încurajează leadership-ul feminin rom și promovează modele de implicare a femeilor în comunitate;
REVENDICARE: etapă în care grupurile cu care lucrăm organizează diferite acțiuni publice, comunitare, locale pentru diferite probleme. De asemenea, femeile din grupuri încep să urmărească activitatea administrației locale și a diferiților politicieni locali, precum și proiectele locale care ar trebui să cuprindă și comunitățile lor;
ADVOCACY: etapă finală în care creăm contexte pentru dialog și colaborare cu actori locali din diverse structuri, pornind de la acțiuni construite de femei rome. Organizăm acțiuni de advocacy pentru diferite probleme locale întâmpinate de femei, de la lipsa infrastructurii locale, lipsa accesului la apă, servicii și utilități până la lipsa accesului la sănătate, violență etc.

Munca noastră de dezvoltare comunitară din ultimii ani s-a extins, și în acest moment lucrăm și cu tineri și tinere rome, care au propriul spațiu în care se întâlnesc și dezvoltă acțiuni care decurg din nevoile și probleme pe care aceștia le întâmpină. Un alt aspect îmbucurător al acestui tip de intervenție este că odată ce unele femei au deveni conștiente de drepturile și capacitățile lor și au avut contextul social și familial să facă schimbare, întreaga familie a devenit parte activă din acțiunile dezvoltate în cadrul comunității. Un exemplu concret îl reprezintă implicarea bărbaților în activități de gătit și distribuirea de alimente și produse de igienă. Totodată, unii bărbați din comunitate au devenit aliați ai grupurilor de inițiativă și susținători ai unor cauze încă sensibil de abordat, cum ar fi: practicile similare căsătoriilor forțate, violența împotriva femeilor, acțiuni de protest comunitare de revendicare a problemelor de infrastructură, etc.

Prin dezvoltarea și susținerea grupurilor de inițiativă formate din femei rome, tineri și tinere la nivel local suntem atente să existe cât mai multă diversitate din perspectiva tipurilor de neamuri, religiilor acestora, grupelor de vârste etc. Tratăm experiențele acestora într-o cheie intersecțională care ne asigură că includem toate dimensiunile și contextele în care acestea trăiesc. Această abordare care are în vedere un întreg eco sistem ne asigură cunoașterea și învățarea pe care le transferăm aliatelor/aliaților cu care lucrăm.
Anual organizăm evenimente pe tema intersecționalității unde aducem la un loc autorități, grupuri de femei din comunitățile în care lucrăm, actori locali, corporații și societatea civilă pentru a schimba narațiunea despre noi și pentru a crea solidarități care să ne susțină munca de advocacy.

 

Citește în continuare:
Shopping Basket