E-Romnja este o organizație feministă romă, apolitică și non-profit care luptă pentru drepturile fetelor și femeilor rome.

maini suroritate eromnja transp

Echipa E-Romnja​

Echipa Eromnjacarmen

Carmen Gheorghe

Sunt feministă romă și activistă de peste 16 ani. Este visul meu să existe un feminism rom intersectional care să pornească de la firul ierbii și să scoată din invizibilitate experiențele, nevoile și identitățile femeilor rome. De peste 11 ani dezvolt programe pentru femei rome în diferite domenii. Am cercetat, am studiat, am făcut teren, am lucrat cu femei rome, cu feministe, cu romi în diferite structuri pentru a-mi dezvolta o perspectivă proprie, intersecțională, în care să mă regăsesc. Viața de activistă mi-a adus multe satisfacții, dar și multe momente grele peste care nu aș fi reușit să trec dacă nu trăiam într-un mod colectiv bazat pe valori precum solidaritatea.
Echipa Eromnjaanca nica

Anca Georgiana Nica

M-am alăturat echipei în 2014, prima dată ca voluntară. Am renunțat la munca mea de corporatistă la birou pentru că dintotdeauna mi-am dorit să fac ceea ce fac acum, iar în E-Romnja mi-am găsit direcția profesională care să îmi dea și satisfacție personală. Am 35 de ani, am terminat Facultatea de Administrație Publică și Afaceri din cadrul Universității București. Am început și un masterat la SNSPA, dar pe care nu am reușit să îl termin și nici nu îmi doresc prea tare. Sunt romă, sunt activistă și oficial, de 6 ani sunt și feministă. Iubesc să fac dezvoltare comunitară într-o manieră feministă care are și parte de servicii sociale, și îmi place să dezvolt relații personale cu oamenii cu care intru în contact prin prisma muncii mele.
Echipa Eromnjacarmen alexe

Carmen Alexe

Am 38 de ani, lucrez în cadrul Departamentului administrativ-financiar din anul 2017, am o fetiță de 9 ani pe care o cresc singură, sunt romă și mă mândresc cu asta. Am renunțat la slujba mea din restaurant, unde câștigam destul de bine, pentru a-mi lua un job cu mai puține ore, dar care-mi oferă mai multă satisfacție și pentru că îmi doream să petrec mai mult timp cu fetița mea care abia începuse școala. Sper să lucrez cât mai mult timp în această asociație, cu aceleași colege, pe care le apreciez foarte mult. Îmi doresc să avansez, să învăț cât mai multe lucruri noi și să fiu un exemplu bun pentru fetița mea.
Echipa EromnjaRoxana

Roxana Magdalena Oprea

Prima dată când am venit în contact cu fetele de la E-Romnja a fost în anul 2016, pe când eram la Masterul de Studii Rome din cadrul SNSPA și am avut două cursuri comune cu Aldessa și Anca pe care nu le cunoscusem până atunci. Perioada 2016-2018 a fost definitorie pentru mine pentru că am avut ocazia să cunosc câteva femei rome cu care am rezonat extraordinar și care, practic, mi-au dat o altă direcție profesională, dar și personală. Treptat, am început să fiu prezentă la acțiunile organizate de E-Romnja, să înțeleg ideologia din spatele acțiunilor, iar din 2019 am devenit mentoră în programul de mentorat ”Suroritate” pe care îl coordonez în prezent, alături de Aldessa. Sunt activistă feministă romă și mă simt privilegiată că fac parte dintr-un colectiv de femei rome solidare care m-au învățat ce înseamnă cu adevărat suroritate și împuternicire. Împreună construim un feminism rom intersecțional și sunt cum nu se poate mai recunoscătoare că fac parte din ceea ce mie îmi place să numesc ”școala de activism feminist rom E-Romnja”.
Echipa Eromnjaestera

Adelina Baicu

Se împlinesc 5 ani de când lucrez în E-Romnja, timp în care am învățat foarte multe lucruri. Am învățat că am drepturi ca femeie de etnie romă, am învățat să nu mai fiu timidă atunci când îmi cer drepturile în calitate de cetățeană și să îmi spun problemele atunci când trebuie. Ușa unei instituții este deschisă atunci când spunem că facem parte dintr-o organizație, suntem primite altfel. Mulțumesc fetelor pentru încurajare, dar mai ales, mulțumesc pentru că au crezut în mine. Îmi doresc ca fiecare comunitate în care E-Romnja lucrează să evolueze și să nu mai existe comunități de romi ignorate de autorități, fără infrastructură, fără apă curentă sau fără electricitate. Dumnezeu să binecuvânteze pe fiecare colegă în parte.
Echipa Eromnjalaura

Laura Sandu

Mă numesc Laura Sandu, am 25 de ani și am terminat un liceu cu profil economic, iar acum lucrez ca facilitatoare comunitară. Am făcut voluntariat în E-Romnja încă de când fetele au început să lucreze la noi în comunitate. M-a interesat lucrul acesta, deoarece îmi place să învăț lucruri noi. Din anul 2019 am început să lucrez cu asociația E-Romnja mai profund, să activez ca feministă romă în comunitate și să lucrez cu grupuri de femei rome din Mizil. Mă simt mândră de mine atunci când reușesc să rezolv problemele din comunitate și când văd schimbări în bine.
Echipa Eromnjalucia dinu

Lucia Dinu

Am 41 de ani și sunt mamă a 4 copii și din anul 2016 mi-am îndeplinit dorința de a fi alături de femeile și copiii din comunitate. E o mare bucurie să pot să fiu voluntară, să ajut și eu la rândul meu pe alții și le mulțumesc fetelor că au ales să vină în satul nostru, să ne sprijine și să ne ajute. Fetele de la E-Romnja, pe mine personal, m-au învățat să fiu puternică și luptătoare. Bunul Dumnezeu să le binecuvânteze și să le răsplătească pentru tot ce fac pentru comunitatea noastră.
Echipa Eromnjalacramioara

Lăcrămioara Călin

Mă numesc Călin Lăcrămioara Mariana, am 47 de ani și colaborez cu E-Romnja de aproximativ 5 ani. Prin implicarea mea în comunitate, de când colaborez cu E-Romnja, prima schimbare a fost a mea. Rolul meu în comunitate este de a schimba, de a informa, de a susține femeile în toate problemele pe care le întâmpină și de a le îndruma către autorități.
Echipa Eromnjalizuca

Lizuca Dinu

Numele meu este Lizuca, am 20 de ani și sunt din comuna Valea Seacă, județul Bacău. Fac parte din Asociația E-Romnja din anul 2017. Prima mea întâlnire a fost cu Anca, după care am avut minunata ocazie de a cunoaște toate fetele din asociație. Astfel, am cunoscut o echipă de femei puternice, diferite și luptătoare, de la care am ce învăța și pe care le consider adevărate modele de urmat. Mă bucur foarte mult că am avut oportunitatea de a mă dezvolta personal. Ca parte din acest colectiv, am căpătat mai multă încredere și curaj să ajut și alți oameni sau tineri din jurul meu care au nevoie de sprijin.
Echipa Eromnjaelisa

Elisa Dinu

Numele meu este Elisa și am 19 ani. Am cunoscut echipa E-Romnja în anul 2017 și tot atunci am ales să fiu voluntară în cadrul acestei asociații. Aici am cunoscut oameni noi, frumoși, deschiși, cu mentalități diferite față de cele ale oamenilor din comunitatea în care trăiesc. Îmi amintesc de percepțiile mele, de felul meu de a fi și îmi dau seama cât de mult m-am schimbat. Acum că fac parte din echipă, pot spune că simt că am devenit o persoană mai puternică, am învățat să îmi pot exprima opiniile, îmi pot cere drepturile și de asemenea, pot lupta pentru drepturile celorlalți. Mă bucur că am evoluat și că am învățat toate aceste lucruri de la niște femei puternice, cu un suflet mare și deschis. Vreau să rămân cât mai mult alături de E-Romnja, să fiu alături de tinerii din comunitatea mea, să învățăm multe lucruri, să ne schimbăm împreună pentru un viitor mai bun.
Shopping Basket