8 Martie Intersecțional este un eveniment inițiat de E-Romnja din 2017 care își propune să contribuie la o agendă incluzivă atât în mediul feminist cât și cel rom, aducând în discuție experiențe prin care trec femei din diferite grupuri sau comunități etnice, sexuale etc. Termenul Intersecționalitate în ideologia feministă a fost folosită pentru prima dată de Kimberly Creenshaw, pentru a demonstra că femeile de culoare experimentează un alt tip de discriminare în raport cu bărbații de culoare sau femeile albe.

Ce ne dorim prin asta? Să creăm un cadru comun de înțelegere a identităților, privilegiilor și oprimării femeilor rome dar și a altor grupuri cu care ne intersectăm în munca noastră.

Pornim de la premiza că oprimarea femeilor are mai multe fețe iar răspunsul nu rezidă numai în patriarhat ci și în relațiile de putere create între diferite femei din diferite clase, sisteme create de grupuri, relațiile de putere intra/în afara grupurilor, între identitățile noastre și modul în care toate acestea se intersectează.

Însă din experiența noastră astfel de teme nu sunt niciodată prioritare din diferite motive: de la divizarea agendei publice până la invocarea lipsei resursele financiare sau bagatelizarea subiectului.

Temele adresate în cadrul evenimentelor noastre:

→ Sisteme opresive si modalități de organizare ale femeilor rome în comunități și împreună cu aliați pe teme interesecționale
→ Feminismul rom între lupta antirasistă și lupta feminist
→ Comunitatea LGBT și intersectarea cu comunitatea romă.
→ Campania 100 de femei rome pentru Centenar prin care ne-am dorit să vizibilizam contribuțiile femeilor rome în diferite domenii și arii de acțiune
→ Cum am rămas în afara istoriei? O discuție despre experiențele de invizibilitatea femeilor rome, despre dimensiunea de gen în contextul schimbărilor politice și sociale ale minorității rome

 


credit foto: Inquam Photos Octav Ganea, Libertatea, Georgiana Lincan, George Călin, Ioana Chițu, Cristina Matei, Cristina Adam.

Share