este un proiect finanțat de AFCN, Aria tematică TEATRU: EDUCAȚIE PRIN CULTURĂ, proiect de educație prin cultură care și-a propus să faciliteze accesul la cultură pentru grupuri de fete și băieți de etnie romă din comunitățile de romi din Mizil și Valea Seacă, precum și deschiderea de noi perspective și posibilități pentru tinerii din cele două comunități marginalizate. În acest proiect, au fost organizate ateliere locale, discuții, precum și o piesă de teatru despre cum sunt afectate adolescentele și adolescenții de etnie romă din România, în lipsa informațiilor referitoare la educația sexuală.

 

Discursul și reprezentarea acestui subiect prin intermediul presei românești justifică ‘’modelul cultural rom’’ departe de ceea ce înseamnă de fapt cultura romă, asociind lipsa educației sexuale doar cu etnia romă. Pe de altă parte, sistemul educațional nu adresează stereotipurile din perspectiva fetelor/băieților,  întărește  ‘’argumentele culturale’’ provocând inegalități în educație. Cu alte cuvinte lipsa intervenției în sistem perpetuează inegalitatea dintre fete și băieți. 

foto: Eli Driu

Piesa de teatru ”KeresTikTok?” (Vrei TIkTok?) realizată în cadrul proiectului și difuzată în mediul online reprezintă poveștile a două tinere rome și a unui tânăr rom cu privire la decizia de căsătorie, presiunea virginității, influența religiei, a părinților și a comunității, precum și lipsa suportului instituțional cu privire la educația sexuală în școli. Piesa a fost jucată de două tinere actrițe rome (Bianca Mihai și Nicoleta Ghiță), precum și de un actor cunoscut, Raj-Alexandru Udrea, și a fost regizată de o regizoare romă/artistă/rapper din Austria/Serbia (Sandra Selimovic) cu textul lucrat de o artistă și dramaturgă romă (Mihaela Drăgan).

Am ales tema educației sexuale ca punct central al proiectului nostru pentru a aduce în discuție egalitatea de gen și pentru a deschide noi perspective fetelor și băieților din comunitățile în care s-a desfășurat proiectul, prin teatru social și prin interacțiunea directă cu artistele rome implicate.

Puteți viziona mai jos teaser-ul spectacolului:


MEDIA

Școala9.ro – Poveștile care au inspirat Spectacolul „Keres TikTok”: „Fetele s-au săturat să fie judecate la orice pas“ – articol de Florinela Iosip, Foto: Eli Driu
Opinia Buzău – „Keres TikTok“/ Buzoianca Bianca Mihai, într-un spectacol de teatru ce încearcă să schimbe mentalități – articol de Cristian Ionescu


Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă
de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite.
Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Share