Solicitant: E-Romnja – Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome

Partener: Asociația Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului (GRADO)

Perioada de implementare: ianuarie – decembrie 2025

Scopul proiectului: creșterea gradului de conștientizare în rândul ONG-urilor care luptă pentru drepturile omului, femeilor rome din grupuri de inițiativă locală cu care lucrează E-Romnja și femeilor care lucrează în instituții publice cu privire la căsătoriile forțate și violența sexuală asupra fetelor/femeilor rome, nerome, persoanelor LGBTQ+, prin intermediul unei abordări intersecționale.

Obiective specifice:

→ Consolidarea capacității a 20 reprezentanți din ONG-urile feministe și de drepturile omului prin organizarea unui program de instruire și mentorat pe tema violenței de gen asupra fetelor și femeilor rome;
→ Creșterea gradului de conștientizare și informare în rândul a 50 femei rome, nerome, persoane LBTQ+ din 6 județe prin organizarea a 6 sesiuni de informare cu privire la modalități de identificare, raportare și referire a cazurilor de violență de gen asupra fetelor și femeilor rome.
→ Dezvoltarea unor acțiuni de advocacy prin campanii în 3 comunități/județe pentru a crește nivelul de informare și sensibilizare cu privire la violența intersecțională asupra fetelor și femeilor.

Activități:

→ Curs de instruire pentru 20 reprezentanți ai ONG-urilor de drepturile omului și feministe cu formatoare din domenii, precum: juridic (legislație națională, jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului, inclusiv informare și formare cu privire la formularea unor plângeri la CEDO, norme UE) , violență de gen, inclusiv asupra femeilor rome;

→ 6 sesiuni de informare, sensibilizare și suport practic pentru 50 femei (rome, nerome, persoane din comunitatea LBTQ),  astfel:

→ 3 sesiuni de informare și sensibilizare pentru 20 participante din instituții publice locale, județene precum și membre ale grupurilor de inițiativă;

→ 3 sesiuni de informare cu instrumente de lucru pentru 30 femei rome din trei comunități (ce să facă, unde, cui să se adreseze, ce să ceară, ce drepturi au, cum pot găsi un avocat etc.) pentru situații de violență sau discriminare;

→ Dezvoltarea unui program de mentorat în regim voluntariat al ONG-urilor din Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței asupra Femeilor (Rețeaua V.I.F.) pentru dezvoltarea a trei acțiuni de advocacy locale (ex. acțiuni stradale, video/audio, online etc. în funcție de planurile realizate de ONG-urile participante).

→ Oferirea de suport juridic unui număr de 10 fete și femei rome în vederea identificării drepturilor și căilor legale disponibile în cauze de violență sexuală, discriminare și situații derivate din acestea.

 

Proiectul “Accesul femeilor din categorii vulnerabile la justiție din perspectivă intersecțională” este co-finanțat de Comisia Europeană și Fundația Transatlantică în cooperare cu programul Engaging Central Europe (ECE) al German Marshall Fund of the United States.

Program: Protecting EU Values and Fundamental Rights through Public Participation and Civil Society Assistance in Central Europe (PROTEUS)


Co-funded by the European Union. Views and opinions expressed are, however, those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Education and Culture Executive Agency. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.

Share