Voci intersecționale. Combaterea discriminării împotriva femeilor rome (IntersectVoices in Europe – combating discrimination against Roma women) este proiect finanțat de Comisia Europeană (REC-RDIS-DISC-AG-2019) care se desfășoară în parteneriat cu Helsinki Deaconess Institute din Finlanda (lider de parteneriat), Centrul pentru Legislație Nonprofit (România), Asociația Romni Onlus (Italia) și Asociația E-Romnja (România).

Proiectul are un buget total de 308,700 euro, din care bugetul E-Romnja este de 48,475.28 euro, alocat pentru perioada mai 2020 – aprilie 2022.

Proiectul își propune să contribuie la o mai bună înțelegere a experiențelor de discriminare ale femeilor rome din România, Finlanda și Italia și la combaterea discriminării intersecționale, prin îmbunătățirea legislației anti-discriminare pe criterii multiple, prin acțiuni de advocacy la nivel european și național, prin instruiri cu factori relevanți: avocați, reprezentanți ai instituțiilor publice și ong-urilor și grupuri de femei rome. O parte din activitățile proiectului sunt:

→ realizarea de cercetări comparate referitoare la legislația din România, Finlanda și Italia și elaborarea de propuneri de politici publice relevante;
→ elaborarea unei cercetări calitative referitoare la experiențele de discriminare intersecțională a fetelor și femeilor rome din România, Finlanda și Italia;
→ instruiri cu activiști romi a personalului din sectorul ONG și a juriștilor, în vederea promovării egalității pentru victimele discriminării intersecționale, precum și cooperării între juriști și activiști romi și ne-romi care lucrează în domenii precum: egalitatea de gen, drepturile persoanelor LGBTQ+, drepturile migranților;
→ construirea coalițiilor între activiști romi și ne-romi la nivel internațional și național.


Manual pe tema intersecționalității și discriminării multiple

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Descarcă manualul: Training Manual - Intersect Voices (.pdf disponibil doar în limba engleză)

Instrument practic pentru ONG-uri, activiști și orice persoană interesată de combaterea problemelor discriminării multiple .


Studiul Challenging intersectionality: Roma women’s voices and experiences

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Descarcă studiul: Research Intersect Voices (.pdf disponibil doar în limba engleză)

Studiul a fost realizat în cadrul proiectului Intersect Voices in Europe – combaterea discriminării împotriva femeilor rome, finanțat de Programul Drepturi, Egalitate și Cetățenie al Uniunii Europene. (2014-2020).
Conținutul raportului reprezintă doar responsabilitatea exclusivă a autoarelor. Comisia Europeană nu este responsabilă pentru modul în care va fi folosit conținutul informației.

 


Eveniment online ”Provocări ale intersecționalității. Vocile și experiențele femeilor rome”

7 aprilie 2021

Discuția pornește de la studiul „Challenging intersectionality: Roma women’s voices and experiences” care și-a propus să evidențieze pattern-uri ale discriminării multiple a femeilor Rome în trei țări europene: Finlanda, Italia si România. Folosind o abordare calitativă, cele 62 de interviuri cu femei Rome ne ajută să înțelegem și să comparăm experiențe în domeniile locuire, educație, sănătate și ocupare pe piața muncii ținând cont atât de diversitatea femeilor Rome, dar și a contextelor în care trăiesc și a experiențelor colective istorice pe care le împărtășesc.
Experiențele care ne-au fost împărtășite ne dezvăluie intersecționalitatea dintre etnie, gen, clasă socială, cetățenie, identitate sexuală și culoare. Complexitatea identității domină toate conversațiile, denotând tensiuni între punctele de vedere esențialiste asupra identităților femeilor rome în cadrul familiei, identitatea și excluziunea percepute în interacțiunea cu „lumea gadje” și experiența proprie a identității ca femei rome.
Istoriile de viață ale femeilor Rome ne dezvăluie o înșiruire de experiențe de descurajare pe care femeile rome le trăiesc în toate domeniile analizate, cel mai relevant spațiu în care femeile Rome află pentru prima dată că a fi Romă ”nu este bine” fiind școala. Încă de la început rasismul se intersectează cu clasa socială, cetățenia și culoarea influențând experiențele de viață ale fetelor și femeilor Rome. Diferitele trasee de viață trebuie înțelese în contextul specific al femeilor rome în familie și în comunitate, toate modelate de specificul național.

Agenda:

Prezentarea studiului: Challenging intersectionality: Roma women’s voices and experiences

Autoare:
Carmen Gheorghe – este feministă romă și activistă, co-fondatoare a Asociatiei E-Romnja. Este cercetătoare independentă și a publicat articole precum și cercetări pe teme legate de feminism rom, reprezentare și invizibilitate a femeilor rome, intersecționalitate, muncă și sindicalizare și dezvoltare comunitară.
Cristina Mocanu – este doctor în sociologie și lucrează de 19 ani ca cercetătoare la INCSMPS București, preocupările sale acoperind arii precum adecvarea formării inițiale și continue la cerințele pieței muncii, formare pe tot parcursul vieții, participare pe piața muncii, discriminare și descurajare pe piața muncii, tranziție de la școală la muncă, studii de gen și studii intersecționale.
Invitate:
  1. Natalia Duminică – este activistă pentru drepturile romilor din Republica Moldova iar din 2020 este membră în UN Women Europe and Central Asia Regional Civil Society Advisory Group. În prezent studiază Drepturile Omului în legislația și practica internațională la Universitatea York (UK).
  2. Antonella Lerca este femeie transgen, romă și activistă pentru drepturile omului. In 2019 a candidat la alegerile locale din sectorul 2 București. Recent a publicat cartea ‘’Sex work is work. O poveste transgen’’
  3. Ioana Florea este membră a Blocului pentru Locuire o rețea națională de asociații și grupuri de acțiune ce luptă pentru împuternicirea și organizarea politică a comunităților, pentru justiție locativă.
  4. Oana Tabă – născută într-o familie de romi, lucrează în present ca ofițer de proiect în cadrul Roma and Travellers Team a Consiliului Europei. A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității București. A lucrat 9 ani în cadrul organizației rome Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii – Romani Criss și 4 ani la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
  5. Izabela Marin are 18 ani și este persoană queer și romă. A creat conceptul Ghiveci de legume pentru că ’’rareori găsesc un spațiu în care identitatea mea să nu fie „descompusă” și selectată’’ și de aceea ’’ îmi place să cred că o persoană romă aude ceea ce spun și se simte văzută, măcar pentru o fracțiune de secundă’’. Colaborează cu diferite grupuri informale de tinere.

Urmărește înregistrarea discuției live mai jos:


Pentru mai multe detalii despre proiect vă invităm să urmăriți pagina de facebook a proiectului Intersect Voices.

Share